Happy Cards
0
Szeretet nyelvek
2020.
szept. 24.

Szeretet nyelvek

Dr. Gary Chapman szerint, Öt szeretet nyelv létezik, öt alapvető módon lehet kommunikálni a szeretetet. Nézzük melyek ezek:

 

1. Ha a szerelmes szavaktól érzed magad szeretve:

 

Szerelmes szavakEz a szeretetbeszéd a kimondott vagy írott szóhoz kapcsolódik. Ha olyan valakivel vagy, akit a szeretet szavai tesznek boldoggá, érdemes azt mondani neki, hogy „szeretlek (gyakran)!  Vagy, hogy „Te vagy a legjobb!”

Ha olyan partnered van, akinek megerősítő szavakra van szüksége ahhoz, hogy szeretve érezze magát, akkor feltétlenül mondd el neki szavakkal és/vagy írásban, hogy mit érzel. Ha napi nyolc órát dolgozik, majd utána gondoskodik rólad, és te ezért egy csokor virággal leped meg, nem feltétlenül fog örülni. Kivéve persze, hogy amikor átadod, a szemébe nézel, és azt mondod: „Szeretlek! Te vagy a lelki társam, és a mindenem. Ezek a virágok sápadtak az isteni szépségedhez képest!”

A szavak tényleges kimondásán túl nagyon fontos a szavak mögött rejlő jelentés. Ha partnerednek ez a szeretet nyelve, tudnod kell, hogy nyitott és őszinte kommunikációval juthatsz hozzá a legközelebb. Ügyelj arra, hogy dicsérd, bátorítsd, szóban vagy írásban. Ez nagyszerű hatással lesz a kapcsolatotokra. Ne feledd azonban azt sem, hogy a negatív szavaknak sokkal erősebb hatása lehet, mint másoknál, ezért nagyon figyelj arra, amit mondasz és azt hogyan mondod.

Nem biztos, hogy csak a párodnak van szüksége arra, hogy a szeretetedet megerősítsd. Gondoltál már arra, hogy szüleid, nagyszüleid, barátaid, gyermeked is mennyire örülne annak ha tudná, miért szereted őt?

 

Kattints ide, ha el  szeretnéd neki mondani:

 

2. Ha a Tettektől érzed magad szeretve:

 

TettekAzoknak, akik a tettektől érzik magukat szeretve, Ők ezeket a szavakat szeretnék leginkább hallani : "Mit szólnál egy masszázshoz?" vagy „ Ülj le drágám majd én”. Ezektől a szavaktól szeretettebbnek érzik magukat, mint bárki más, különösen, ha egy stresszes feladatot végzel el helyette.

Ha a partnered ez a kategória, próbálj odafigyelni az apróságokra, és emlékezz rájuk! Hozd fel ezeket a megfelelő időben, hogy meglephesd, és különleges érzéssel töltse el őt. Nagyra fogja értékelni, hogy időt szakítottál arra, hogy észrevedd, milyen éttermet szeret, vagy milyen masszázsra van szüksége egy hosszú nap után, vagy mivel tudod teljesen ellazítani, esetleg melyik házimunkát tudod helyette bevállalni.

Ha ez nem elég, nézz körül ... esetleg van valami, amit meg kell javítani a ház körül? Tudsz segíteni az asztal megterítésével vagy a mosogatással, ágyneműcserével? Ha a partnered elsődleges szeretet nyelve a tettek, találj módot erre. Hidd el rendkívül hálás lesz.

 

Kattints ide, és tegyél érte valamit :

 

3. Ha az Ajándékoktól érzed magad szeretve

 

AjándékMinden alkalommal, amikor a fiam átment a barátnőjéhez észrevette, hogy a lány küzd, a nyári meleg ellen, és rosszul alszik éjszakánként. Amikor egyszer megjelent nála egy ventillátorral, elolvadt a boldogságtól.

Az a személy, akinek elsődleges szeretet nyelve az ajándékok kapása, nem kimondottan csak az ajándéktól lesz boldog. A fiam barátnője le volt nyűgözve, mert felismerte az ajándék mögött rejlő gondoskodást. Mert valaki figyelt az Ő igényeire. Azzal, hogy meglepte ezzel az ajándékkal, az Ő szeretet nyelvén beszélt. Tudta, hogy ez szívből fakadt, és ezzel az ajándékkal az volt a célja, hogy boldoggá tegye Őt. Boldognak érezte magát és biztonságban, mert valaki figyelt rá.

Ha a partnered szereti az ajándékokat, tudd, hogy az ajándékoknak nem kell drágának lenniük. Annak ellenére, hogy ez nem az én elsődleges nyelvem, én is nagyra értékelem a hasznos ajándékokat. Például egy barátnőm adott egyszer egy színező ajakbalzsamot. Azta! Olyan apró dolog, ha belegondolsz, de én folyamatosan használom, így tökéletes ajándék volt. A kis dolgokkal is lehet nagy örömet szerezni. Ne becsüld alá az erejüket. Amíg az ajándék szívből jön addig bármivel boldoggá tudod tenni a másikat.

 

Kattints ide, és ajándékozd meg :

 

4. Ha az  Értékes pillanatoktól érzed magad szeretve (minőségi idő)

 

Értékes pillanatok, minőségi időOsztatlan figyelem és közös tevékenységek. Ha ez jól hangzik számodra, akkor neked ez az elsődleges szeretet nyelved. A minőségi idő valószínűleg valamivel több figyelmet igényel, mint a másik négy módszer a szeretet kimutatására, mert időre van szükség hozzá. És úgy tűnik, manapság ezt a legnehezebb biztosítani, mert egyszerűen nincs, vagy csak azt állítjuk, hogy nincs.

Tehát, ha a partnered úgy érzi, hogy őt az teszi boldoggá, ha együtt kucorodtok a paplan alatt és órákig beszélgettek, vagy csak egyszerűen ölelkeztek és filmeket néztek, kirándultok vagy hosszú sétákat tesztek, akkor szánj rá időt. Ettől a kapcsolatotok szárnyalni fog. A befektetett idő elképesztő javuláshoz fog vezetni. A partnered úgy fogja érezni, hogy szereted és törődsz vele.

Még akkor is, ha ez egyikőtök számára sem a kedvelt szeretet nyelv, fontos minőségi időt tölteni együtt. Ez elősegíti az erős és szilárd kapcsolat kialakítását.

 

Kattints ide, és töltsetek el együtt minél több időt :

 

5. Ha az Intim pillanatoktól érzed magad szeretve (Fizikai érintések)

 

Intim pillanatok, fizikai érintésAmikor a fizikai érintésről beszélünk, mint szeretet nyelvről, nem feltétlenül csak a szexuális  érintésre gondolunk. A fizikai érintés lehet egy kézfogás, egy ölelés, egy magadhoz szorítás.

A férjem elsődleges szeretet nyelve a testi érintés. Az enyém nem. De mivel tudom, hogy fizikai érintésem miatt szeretve érzi magát, megsimogatom, amikor elmegyek mellette, vagy megszorítom a kezét, miközben vezetünk, megölelem amikor elhaladunk egymás mellett a konyhában, stb. a legkisebb érintési cselekedetek is sokat jelentenek számára.

Annak ellenére, hogy a fizikai érintés nem a Te preferált szeretet beszéded, biztosan te is szeretnéd, ha a párod úgy érezné, hogy szeretik, hogy szükség van rá, ezért igyekezz erőfeszítéseket tenni e gesztusok megtételére. Egész viselkedése meg fog megváltozni és hálás lesz, hogy érintéseddel érezteted a szereteted.

 

Kattints ide és okozz örömet intim pillanatokkal :

 

Építs be legalább egy szeretet nyelvet a mindennapokba !

 

Itt szeretném hozzáfűzni, hogy bár az embernek van egy kedvenc szeretet nyelve, egy kicsit tud beszélni a többi szeretet nyelven is. Például ha a Te szeretet nyelved a fizikai érintés, ettől függetlenül még szerethetsz ajándékokat is kapni, vagy minőségi időt tölteni a partnereddel.

Azt viszont fontos tudni, hogy a partnered milyen nyelven beszél. Mert akkor megmutathatod neki, hogy szereted Őt, úgy, ahogyan ezt Ő is szeretné. Nagy hatással lesz a rá hidd el.

Az is fontos, hogy lásd az értékét abban, amit érted tesznek. Értsd meg, hogy nem szeretnek kevésbé csak azért, mert másképp mutatják ki. Ne tűnj hálátlannak.  Ha panaszkodsz arra, amit nem kapsz meg, anélkül, hogy értékelnéd, azt, amit kapsz, elutasítod párod intim részét. És persze, hogy nem akarod elutasítani! Mert szereted! Szeretjük, hogy szeretnek minket. Csak azt akarjuk, hogy másként fejezzék ki szeretetüket -úgy ahogyan mi szeretnénk.

Minden szeretet nyelv fontos. Játszhatsz egyikkel vagy mindegyikkel. Az egyik nem jobb, mint a másik. Az, hogy partnered elfelejti az évfordulót, még nem jelenti azt, hogy nem szeret. Ez azt jelentheti, hogy elfoglalt és sok minden jár a fejében. Próbálj, ki egy játékot. Minden nap építsd be a hétköznapokba az egyik szeretet nyelvet és figyeld meg melyiknek örül legjobban a párod.

 

Töltsd ki tesztünket és megtudod nektek milyen a szeretet nyelvetek!

Tovább a teszthez!

 

 

0 hozzászólás

Új hozzászólás